Trzeszczące przednie zawieszenie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tichy
    Rider
    • 2010
    • 544

vaz, chyba gum stabilizatora?

Komentarz

• trener
      Classic
      • 2011
      • 26

U mnie też zaczęło skrzypieć przy 8 kkm. Teraz mam 20kkm i obiecuję sobie że przed upływem gwarancji w maju pojadę, ale obawiam się że jak wyżej pisze niewiele działania aso pomogą, a naprawdę się boję że przy okazji zdemolują inne sprawne dotychczas elementy.
      Kolega miał w 2 nowych passatach b6 to samo. W obydwóch wymienili mu w aso całe wahacze i problem zniknął.
      Nie wiem co robić, latem nie jest to bolesne ale obecnie gdy przymroziło to wnerwia niestety...

Komentarz

• yunior81
        RS
        • 2010
        • 1657
        • Octavia I (1U2)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Masz gwarancje i sie zastanawiasz czy jechać i wymienić tuleje czy nie :shock: bez jaj !!!!!!

Komentarz

• lu5asz
          RS
          • 2011
          • 2006
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Mi tez skrzypi 21tys.przebiegu ehh
          Kondziu

OCP

Komentarz

• patrykL
            Rider
            • 2009
            • 588

Masz gwarancje i sie zastanawiasz czy jechać i wymienić tuleje czy nie
            Yunior81, w sumie to po czesci Kolege rozumiem, bo ta wymiana i tak nie przynosi porzadanego efektu

Komentarz

• yunior81
              RS
              • 2010
              • 1657
              • Octavia I (1U2)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez patrykL
              Masz gwarancje i sie zastanawiasz czy jechać i wymienić tuleje czy nie
              Yunior81, w sumie to po czesci Kolege rozumiem, bo ta wymiana i tak nie przynosi porzadanego efektu
              Efekt przynosi tyle ze na krótko ..... na razie nie ma innego sposobu aby ta wadę na trwałe wyeliminować - co nie oznacza żeby tego niezgłaszać na gwarancji - skoro jest to niech robią. Jak nie bedzie gwarancji to bedziemy robić za własna kase...

Komentarz

• patrykL
                Rider
                • 2009
                • 588

Yunior81, mialem dwukrotnie wymieniane i dalej trzeszczy, moje zdanie - szkoda cennego czasu

Komentarz

• vaz
                  Elegance
                  • 2010
                  • 799
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Tichy
                  vaz, chyba gum stabilizatora?
                  użyłem "książkowych" pojęć, mowa jest oczywiście o tych samych elementach

[ Dodano: Pią 07 Gru, 12 22:19 ]
                  Zamieszczone przez patrykL
                  Yunior81, mialem dwukrotnie wymieniane i dalej trzeszczy, moje zdanie - szkoda cennego czasu
                  mam podobne podejście do tego... :szeroki_usmiech ... może kiedyś w akcie desperacji kupię dobre zamienniki lub jakieś poliuretanowe :roll:
                  Antyfotoradar Valentine1
                  Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• andrzej111
                    L&K
                    • 2010
                    • 1391

Zamieszczone przez vaz
                    patrykL napisał/a:

mam podobne podejście do tego... ... może kiedyś w akcie desperacji kupię dobre zamienniki lub jakieś poliuretanowe
                    Po 2 wymianach również sobie odpuściłem...
                    Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• iFi
                      Elegance
                      • 2012
                      • 906

Super jest to zawieszenie. Ten weekend był dla mnie dobijający pod tym względem. Jechałem do rodziny, było w okolicach -12... Przy zmianie biegów skrzypiało jak stary tapczan, tzn. jak wciskałem sprzęgło to w tym momencie i później po wrzuceniu kolejnego biegu przy puszczaniu sprzęgła :|

Komentarz

• Tritheme
                        Classic
                        • 2012
                        • 8

Witam,
                        ja obecnie mam ok. 15000km przebiegu i 2 wymiany stabilizatora za sobą oraz tulei metalowo-gumowych... Pierwsza po 2,5k !!! Druga przy okazji pierwszego przeglądu gwarancyjnego... 3 dni pojeździłem w ciszy, a od dzisiaj znowu orkiestra gra na całego... Jeszcze 1 rok gwarancji i w takim tempie pewnie z 10 wizyt w ASO z trzeszczeniem... narazie tylko na progach zwalniających...

Komentarz

• iFi
                          Elegance
                          • 2012
                          • 906

Wczoraj byłem w innym ASO niż wcześniej i przy okazji wymiany oleju wspomniałem o skrzypiącym zawieszeniu...

Panowie pobujali samochodem - stwierdzili że to jakieś satelity czy jakoś tak to nazwali? później mechanik popsikał sylikonem po czymś w zawieszeniu i zaczęło skrzypieć jeszcze bardziej :twisted:

Mają wymieniać w przyszłym tygodniu... heh... jak powiedziałem, że miałem już wymieniane sprężyny z tyłu i super to zaczyna wyglądać to Pan zrobił wielkie oczy, że coś mi skrzypi i jakieś sprężyny :P

Komentarz

• mrrudzin
                            Rider
                            • 2009
                            • 403

Zamieszczone przez iFi
                            Super jest to zawieszenie. Ten weekend był dla mnie dobijający pod tym względem. Jechałem do rodziny, było w okolicach -12... Przy zmianie biegów skrzypiało jak stary tapczan, tzn. jak wciskałem sprzęgło to w tym momencie i później po wrzuceniu kolejnego biegu przy puszczaniu sprzęgła :|
                            To to chyba inna przypadłość. Moja teoria że to poduszka pod skrzynią. Skrzypi i czuć na drążku zmiany biegów przy odejmowaniu i dodawaniu gazu, szczególnie na niskich biegach.

Komentarz

• Octavianos
                              L&K
                              • 2010
                              • 1130

Mi niestety również skrzypi, zgłoszę to przy okazji przeglądu za 1zł. Jest gwarancja - to korzystam.
                              SIMPLY CLEVER
                              Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• blackpw
                                Ambiente
                                • 2011
                                • 131

No to i ja sprawdzę co powiedzą na to w ASO przy najbliższej okazji
                                Było: Oct2FL doposażony Mint 1.2TSI
                                Jest: starszy diesel na B.

Komentarz

• sebekq
                                  Classic
                                  • 2012
                                  • 15
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Cześć,
                                  właśnie wczoraj odebrałem po trzeciej wizycie związanej ze skrzypieniem i dalej nic... Jak skrzypiało tak skrzypi. Raz wymienili "elementy gumowo-metalowe" i pomogło na jakieś dwa tygodnie a smarowania pomagały do pierwszego progu...
                                  Ręce opadają

Komentarz

• leo516
                                    Classic
                                    • 2011
                                    • 12

U mnie na gwarancji wymienili stabilizator na razie pomogło.

Komentarz

• iFi
                                      Elegance
                                      • 2012
                                      • 906

Mi wymienili jakiś element ale chyba nie trafili bo dalej skrzypi...

Przyznam, że chyba będę musiał się wybrać do nich jeszcze raz bo mimo ocieplenia czasem słyszę skrzypienie. Dodatkowo ostatnio słyszalne stało się jakby skrzypienie przy zmianie biegów i ewidentnie dochodzi jakby ze środkowej części samochodu - osi symetrii pojazdu więc mniemam, że to nie zawieszenie kół

Komentarz

• termit886
                                        Rider
                                        • 2012
                                        • 261
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja dzisiaj byłem na przeglądzie za 1 zł i zgłosiłem trzeszczenie zawieszenia z przodu. Bez zająknięcia powiedzieli że tuleje w wahaczach są do wymiany i od razu zapisali mnie na następną wizytę. Więc wydaje mi się że temat jest im dobrze zanany.

Komentarz

• Jaapi
                                          Drive
                                          • 2010
                                          • 84
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ktoś opanował skutecznie problem skrzypiącego zawieszenia? Wstyd jechać samochodem po osiedlu :|
                                          Nie masz żadnej szansy ale ją wykorzystaj

Komentarz

• djtomi2
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 252
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

termit886, upewnij się, żeby ci nie wymienili tuleii niepotrzebnie. U mnie na 100% skrzypią gumki od stabilizatora.
                                            Pozdrawiam.

Komentarz

• Jaapi
                                              Drive
                                              • 2010
                                              • 84
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Z poprzednich postów wynika, że skutecznej metody brak.
                                              No chyba, że ktoś to opanował i nie chce się pochwalić
                                              Nie masz żadnej szansy ale ją wykorzystaj

Komentarz

• wolfmk
                                                Drive
                                                • 2011
                                                • 67

U mnie temat skrzypienia wygląda następująco:
                                                - wymienione aluminiowe konsole z poduszkami w zawieszeniu przednim - efektu brak. Nadal skrzypi.
                                                - nasmarowanie elementów gumowych w zawieszeniu przednim (nie wiem których, ASO robiło) - skrzypienie zmniejszyło się o połowę więc wydaje mi się, że nie skrzypiał jeden element.
                                                Następnie będzie wymiana stabilizatora, którego na 90 % gumki skrzypią. Nie da się ich wymienić osobno bo podobno są wulkanizowane. Zapewne problem ten nie dotyczy starszych modeli przed Tourem i FL, (ale być może chodziło o te konsole aluminiowe, w których gumki są osadzone).
                                                Wymiana stabilizatora w przyszłym miesiącu - zobaczymy jaki będzie efekt .

Komentarz

• aronus
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 643
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez wolfmk
                                                  - wymienione aluminiowe konsole z poduszkami w zawieszeniu przednim - efektu brak. Nadal skrzypi.
                                                  - nasmarowanie elementów gumowych w zawieszeniu przednim (nie wiem których, ASO robiło) - skrzypienie zmniejszyło się o połowę więc wydaje mi się, że nie skrzypiał jeden element.
                                                  Następnie będzie wymiana stabilizatora, którego na 90 % gumki skrzypią. Nie da się ich wymienić osobno bo podobno są wulkanizowane. Zapewne problem ten nie dotyczy starszych modeli przed Tourem i FL. Jeśli się mylę to mnie poprawcie.
                                                  Wymiana w przyszłym miesiącu - zobaczymy jaki będzie efekt .
                                                  Efekt będzie, bo w przyszłym miesiącu podobno nie ma być takiego mrozu :lol:
                                                  U mnie też na mrozie trochę skrzypi, ale z tego co czytam to należy to o usterek typy TTTM :roll: Niestety każdy model samochodu ma jakieś niedoróbki mi szkoda kasy na walkę z wiatrakami.

Komentarz

• yunior81
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 1657
                                                    • Octavia I (1U2)
                                                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez wolfmk
                                                    Następnie będzie wymiana stabilizatora, którego na 90 % gumki skrzypią. Nie da się ich wymienić osobno bo podobno są wulkanizowane. Zapewne problem ten nie dotyczy starszych modeli przed Tourem i FL. Jeśli się mylę to mnie poprawcie.
                                                    Wymiana w przyszłym miesiącu - zobaczymy jaki będzie efekt .
                                                    Skąd wiesz ze na 90% trzeszczą gumy stabilizatora ?

Smarowanie elementów zawieszenie daje efekt do "pierwszej kałuży ".

Cały problem w tym że do montazu przednich tulei jest potrzebny konkretny "smar" który posiada ASO.
                                                    Ja wymieniłem za 3 razem tuleje na własna reke na "zwykły" biały smar i to nie pomoglo. Zawieszenie po wyjezdzie od mechanika zaczeło od razu skrzypiec.
                                                    Dopiero wymiana w ASO przyniosła poprządny efekt. Smar który użyło ASO przypominał w konsystencji gęstą oliwe - tak ogólnie można to nazwać.
                                                    Wymianę robiłem na jesieni i nawet przy największych mrozach nic nie skrzypi.

Komentarz

Pracuję...